Årets første julekage består af en svampet krydderkage-appelsinbund, saltkaramelmidte og en blød nougat-chokolademousse samt pyntet med en fin rød- og aprikosfarvet glaze. Kagen blev spist sammen med gode venner og faldt bestemt i god jord! Den passer til 4-6 personer.
Redskaber; en rund springform (18-20 cm i diameter), en rund ‘savarin’ silikoneform (16 cm). Kan bl.a. købes HER.
Salt-karamel
1 dåse sød kondenseret mælk
1 nip flagesalt
Fjern etiketten på dåsen. Kom den i en gryde med kogende vand, helt dækket af vand. Lad dåsen koge/simre under vand i 3 timer. Tag dåsen fra vandet og lad den køle af. Åben dåsen og hæld karamellen i en skål. Rør lidt flagesalt i. Stil til side.
Krydderkage-appelsinbund
125 g blødt smør
100 g brun farin
1,5 sammenpisket æg
2 tsk kanel
1 tsk bagepulver
1 nip salt
1 dl kærnemælk
1 appelsin, revet skal (usprøjtet)
Smør og brun farin piske godt sammen. Herefter piskes æg i blandingen. Resterende tørre ingredienser og appelsinskal blandes sammen og vendes i. Tilføj til sidst kærnemælk og vend det godt sammen. Hæld det hele i en rund springform med bagepapir i bunden (18-20 cm i diameter). Bages i ovnen ved 170 grader almindelig ovn i ca 25-30 minutter, mærk gerne efter/stik evt. i bunden for at være sikker på, at den er færdigbagt.
Køl bunden af og skær den fri fra springformen. Jeg lavede en ‘form’ ud af bagepapir, som passer til Savarin silikoneformen (ca. 14 cm i diameter), gerne 1-2 cm indenfor kanten. Skær kagen så den passer ned i silikoneformen. Smør et godt lag saltkaramel på bunden og kom den i fryseren, så bliver den nemmere at arbejde med senere, når den skal vendes i moussen.
Nougat-chokolademousse
80 g nougat
170 g god mælkechokolade (gerne Callebaut 54,5 %)
375 ml piskefløde
Nougat og chokolade smeltes sammen i en skål over vandbad. Tag det af varmen. Kom 90-100 ml piskefløde i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Rør den varme fløde i nougat-chokolademassen, gerne lidt af gangen, ved at røre i midten til det hele samler sig. Pisk resterende fløde til let skum. Vend det hele forsigtigt sammen, gerne af flere omgange.
Tag Savarin silikoneformen og stil den på et fast underlag fx. et skærebræt. Hæld nougat-chokolademoussen i formen. Tag krydderkagebunden med saltkaramel på ud af fryseren og pres den forsigtigt ned i moussen, så kanterne bliver dækket af mousse. Stilles i fryseren til den er helt frossen, gerne natten over.
Glaze
6 blade husblas
1 dl piskefløde
1/2 dl vand
150 g almindelig sukker
150 g glukosesirup
150 g god hvid chokolade, hakket/knapper
Rød- og aprikosfarvet/orange pastafarvet pastafarver
Udblød husblassen i koldt vand. Piskefløde, vand, sukker og glukosesirup bringes til kogepunktet i en lille gryde. Vrid husblassen for vand og rør det i den varme masse. Kom den hakkede hvide chokolade i en høj kande. Hæld den varme masse over chokoladen og stavblend forsigtigt, helst uden for mange luftbobler. Kom husholdsningsfilm ned over glazen. Lad det køle til 42-43 grader. Fjern eventuelle luftbobler. Fordel glazen i to glas/beholdere.
Kom rød pastafarve i den ene og aprikosfarvet/orangefarvet pastafarve i den anden. Hæld de to farver skiftevis tilbage i kanden.
Tag kagen ud af fryseren og stil den på en rist. Hæld glazen rundt på kagen. Befri den for glazetråde. Flyt kagen på et fad og lad den tø langsomt op i køleskabet i nogle timer før servering.
Skriv et svar