Årets første julekage er bagt med en appelsin-krydderkagebund, nougat-choko praliné med brændte mandler samt en skøn mælkechokolademousse. Julekagen er pyntet med en mørk chokoladeglaze og brun chokoladespray. Toppen er pyntet med gyldent juledrys, guld støv og konfekt julekugler. Denne smagfulde og lækre kage kan virkelig anbefales i den søde juletid. Sæt gerne et par dage af til at lave den, da den skal sætte sig i fryseren natten over.
Kagen passer til 8 personer
Redskaber; en rund springform (16 cm i diameter), en rund silikoneform (18 cm i diameter), brun chokoladespray
Appelsin-krydderkagebund
2 æg
70 g sukker
30 g brun farin
1 tsk. vaniljepaste / korn fra 1/2 vaniljestang
80 g blødt smør
1/2 øko appelsin, skal og saft (1/2 dl)
1 dl mælk
100 g hvedemel
1/2 tsk. kardemomme
1,5 spsk. kanel
1 tsk. bagepulver
Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn. Pisk æg, sukker, brun farin og vanilje luftigt. Tilsæt blødt smør og pisk det grundigt sammen. Rør herefter mælk og appelsinsaft i. Bland de tørre ingredienser; mel, kardemomme, kanel, bagepulver og revet appelsinskal. Sigt det i den våde masse og rør det sammen. Hæld det hele i en rund springform (16 cm i diameter) med bagepapir i bunden. Bag den i ovnen i 20-25 minutter. Lad den køle af og skær den fri langs kanten i springformen.
Brændte mandler
100 g mandler
100 g sukker
4 spsk. vand
Kom mandler, sukker og vand i en pande. Varm det op ved høj varme under konstant omrøring. Når sukkermassen tykner og vandet fordamper, vil sukkeret tørre ind omkring mandlerne. Skru ned på middel varme under konstant omrøring. Lad sukkeret smelte/karamellisere en smule. Hæld mandlerne på et stykke bagepapir og lad det køle af.
Praliné med brændte mandler
80 g brændte mandler
45 g god mørk chokolade, gerne cirka 54 %
20 g nougat
Blend 2/3 af mandlerne til mel. Hak resterende mandler groft. Smelt chokolade og nougat sammen i en skål over vandbad. Tag det af varmen. Bland brændte mandler (både mel og grofthakket) sammen med den smeltede chokolade-nougat. Fordel det hele på krydderkagebunden og stil den i fryseren.
Mælkechokolademousse
200 g god mælkechokolade, gerne Callebaut 33,6 %
300 ml piskefløde
Start med at smelte chokoladen i en skål over vandbad. Tag det af varmen. Varm 1/3 af fløden op til lige under kogepunktet i en lille gryde. Hæld den varme fløde over den smeltede chokolade og rør det sammen ved at røre i midten af chokoladen. Pisk resterende fløde til let skum. Vend det hele sammen, gerne af flere gange uden af slå luften ud af fløden.
Placér en rund silikoneform (18 cm i diameter) på et fast underlag f.eks. et skærebræt. Hæld chokolademoussen i formen. Kom herefter krydderkagebunden med praliné i formen, så siderne dækkes af mousse. Stil kagen i fryseren natten over.
Chokoladeglaze & chokoladespray
4 blade husblas
100 g god mørk chokolade, gerne Callebaut 70 % (knapper/hakket)
70 ml piskefløde
35 ml vand
100 g glukosesirup
100 g almindelig sukker
1 dåse brun chokoladespray
Udblød husblas i koldt vand i en skål. Kom chokoladen i en høj kande. Bring fløde, vand, glukosesirup og sukker til lige under kogepunktet i en lille gryde. Vrid husblas for vand og rør det i den varme masse. Hæld det over chokoladen og stavblend forsigtigt. Dæk glazen med husholdningsfilm, så det rører overfladen. Lad det køle af til 37 grader. Lav evt. pynt til kagen, imens glazen køler af (det tager cirka én time).
Når glazen er 37 grader, tages kagen ud af fryseren. Fjern silikoneformen fra kagen. Spray halvdelen af den frosne kage med brun chokoladespray (gerne udenfor eller tildækket indenfor).
Placér herefter kagen på en rist/glas indenfor. Fjern husholdningsfilm og skrab luftbobler fra overfladen af glazen med en spartel. Hvis glazen er blevet for kold eller tyk i konsistensen, kan den varmes op i få sekunder i mikrobølgeovnen. Hæld chokoladeglazen på resterende halvdel af kagen. Fjern glazetråde/overskydende glaze under kagen med en paletkniv. Løft den forsigtigt på et fad og stil den i køleskabet.
Pynt
Gyldent juledrys fra Tørsleffs:
Pynt kagens midte og kant med juledrys.
Konfekt julekugler:
60 g nougat, gerne Odense Nougat
150 g marcipan, gerne Odense Marcipan
150 g god mørk chokolade 70 %
Odense Guld Støv
Skær nougat i tern (cirka 8-14 stykker). Udrul marcipan mellem to stykker bagepapir. Skær marcipanen i firkanter (alt efter størrelsen på kuglerne) og kom et stykke nougat på hver. Saml marcipanen omkring nougaten og rul dem til små kugler. Kom dem i køleskabet i en halv time. Smelt den mørke chokolade i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen. Overtræk kuglerne med smeltet chokolade og lad dem tørre. Tril dem i Guld Støv, når chokoladen er tør.
Toppe til julekuglerne:
50 g god mørk chokolade 70 %
15 g glukosesirup
Smelt chokoladen forsigtigt i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen. Lad det køle let af. Rør glukosesirup i til det bliver ensartet. Hæld det i en frysepose og kom det i køleskabet eller i fryseren til det har sat sig. Tag modelleringschokoladen ud af posen og ælt det med hænderne. Hvis massen bliver for hård, kan det æltes/varmes op med hænderne igen. Form små toppe til julekuglerne. Pynt kuglerne med toppene og drys med ekstra Guld Støv.
Placér efter eget ønske julekuglerne på kagen.
Katrine says
Kan det passe der ikke skal husblas i moussen?
Daisy says
Ja, det er rigtigt 🙂