

Skal disse fine kager være jeres næste dessert til julefrokosten eller nytår, eller til en anden festlig lejlighed?
Små festlige kager med karamelmidte, chokolademousse, karamelmousse, peanuts praline og karamelglaze. Disse fine kager lavede jeg som dessert til en julefrokost – overdådige kager, der kun kan anbefales. Opskriften giver i alt ca. 15 små kager.
Redskaber; en lille rund udstikkerform (ca. 7-8 cm i diameter), en kvadratisk form (32 x 32 cm) eller to store runde springforme. Tre halvkugle silikoneforme str. Ø70/Ø80 og en Ø40, de kan bl.a. købes HER. Det er også muligt at bruge andre størrelser halvkugler, hvis man ønsker kagerne lidt mindre.
Karamel
1 dåse sød kondenseret mælk
Fjern etiketten på dåsen. Kom den i en gryde med kogende vand, helt dækket af vand. Lad dåsen koge/simre under vand i 3 timer. Tag dåsen fra vandet og lad den køle af. Åben dåsen og hæld karamellen i en skål. Stil til side.
Mørkchokoladekage
150 smør
300 g god mørk chokolade, gerne Callebaut 70 %
300 g sukker
6 æg
Start med at smelte smør og chokolade i en skål over vandbad. Når det er smeltet sammen røres sukker i massen. Kom til sidst æggene i, gerne to af gangen. Fordel det hele en kvadratisk form (32 x 32 cm) eller to store runde springforme med bagepapir i bunden. Bag kagen ved 175 grader almindelig ovn i ca. 20 minutter.
Lad herefter kagen køle af og stik 15 små runde bunde med en lille rund form eller et glas (ca. 7-8 cm i diameter). Stil til side eller pak kagerne ind. Hvis de ikke skal bruges med det samme, kan de stilles i fryseren.
Mælkechokolademousse
200 g god mælkechokolade, gerne Callebaut 54,5 %
300 ml Piskefløde
Chokoladen smeltes i en skål over vandbad. Tag det af varmen. Kom 100 ml piskefløde i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Rør den varme fløde i den smeltede chokolade, gerne lidt af gangen, ved at røre i midten til det hele samler sig. Pisk resterende fløde til let skum. Vend det hele forsigtigt sammen, gerne af flere omgange.
Fordel moussen i en halvkugle silikoneform (Ø40), 15 halvkugler i alt, gerne på et fast underlag f.eks. et skærebræt. Fyld halvkuglerne næsten helt op til kanten. Kom 1/2-1 tsk karamel i alle halvkugle-chokolademousserne. Stilles herefter i fryseren til de er helt frosne. Jeg lavede kagerne over flere dage, derfor stod mine natten over.
Karamelmousse
3 blade husblas
300 g gold chokolade, gerne Callebaut
150 ml mælk
300 ml piskefløde
Udblød husblassen i koldt vand. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Tag chokoladen af varmen. Varm mælken i en lille gryde, til kogepunktet. Vrid husblas for vand og rør det i den varme mælk. Hæld husblas-mælk i den smeltede chokolade og rør det sammen. Pisk fløden til let skum og vend det forsigtigt sammen med chokoladen, gerne af flere gange.
Fordel moussen i tre halvkugle silikoneforme (Ø80), 15 halvkugler i alt, gerne på et fast underlag f.eks. et skærebræt. Fyld halvkuglerne ca 1 cm fra kanten. Tag de frosne chokolade-karamel halvkugler ud af fryseren. Pres dem ud af formene og tryk dem forsigtigt ned i karamelmoussen. Stilles herefter i fryseren, gerne natten over eller til de er helt frosne.
Peanut praline
100 g sukker
200 g saltede peanuts
Sukker smeltes ved lav varme, til det bliver gylden brun. Når det hele er smeltet røres saltede peanuts i. Hæld det hele ud på et stykke bagepapir med et skærebræt under. Lad det køle af. Hak det hele, til både små og lidt grove stykker.
Karamelglaze
6 blade husblas
150 g Gold Chokolade, gerne Callebaut, knapper/hakket
100 ml piskefløde
50 ml vand
150 g glukosesirup
150 almindelig sukker
Udblød husblassen i koldt vand. Kom den hakkede chokolade i en høj kande. Glukosesirup, piskefløde, sukker og vand bringes til kogepunktet i en lille gryde. Vrid husblassen for vand og rør det i den varme masse. Hæld det over chokolade og stavblend forsigtigt. Dæk glazen med husholdningsfilm, så det rører overfladen. Lad det køle ned til ca. 35 grader. Fjern husholdningsfilm og luftbobler med en dejskraber.
(henvisninger til min instagramside, under højdepunkter, hvor fremgangsmåden for glazen findes)
Når glazen er klar, tages mousserne ud af fryseren. Stil dem på en rist eller hold dem med en gaffel. Hæld karamelglaze på alle mousser.
Placér chokoladebundende på et fad og kom mousserne på chokoladebundene. Pynt kanterne med peanut praline. Stil kagerne på køl og server straks eller efter et par timer, når de er helt tøet op.




Skriv et svar